Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα συμφωνούν να συνδέσουν ηλεκτρικά δίκτυα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου

Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν τη Δευτέρα μια αρχική συμφωνία για την κατασκευή του μακρύτερου και βαθύτερου υποβρύχιου καλωδίου ισχύος στον κόσμο που θα διασχίσει τον βυθό της Μεσογείου με κόστος περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια και θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο, που ονομάζεται διασυνδέτης Euro-Asia, θα παρέχει εφεδρική πηγή ενέργειας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz, ο οποίος ήταν στη Λευκωσία για να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τους ομολόγους του.
Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πιλήδης δήλωσε ότι σηματοδότησε «ένα αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και, κατά συνέπεια, την εξάρτησή μας από τα βαρέα καύσιμα».
Το καλώδιο θα έχει χωρητικότητα 1.000-2.000 μεγαβάτ (MW) και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.
Με μήκος περίπου 1.500 km και μέγιστο βάθος 2.700 μέτρων, θα είναι το μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάστηκε ποτέ, ανέφερε.
Ο Στάινιτς είπε ότι το καλώδιο «θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε υποστήριξη από ηλεκτρικά δίκτυα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και το πιο σημαντικό θα υποστηρίξει επίσης την ικανότητά μας να αυξήσουμε σημαντικά την εξάρτηση από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας»
Το ισραηλινό υπουργείο είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει το καλώδιο ως «έργο κοινού ενδιαφέροντος» και ήταν πρόθυμο να το χρηματοδοτήσει εν μέρει.