Οι εσωτερικές δραστηριότητες αναψυχής ανοίγουν σταδιακά

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη σταδιακή επανέναρξη κυρίως δραστηριοτήτων εσωτερικού χώρου, ορισμένες από τις οποίες είναι ανοιχτές μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αντώνης Γεωργιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν ξανά την 1η Ιουλίου, με συμμετοχή στο μέγιστο 50% της χωρητικότητας και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ οι εσωτερικές δραστηριότητες αναψυχής, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, θα επιτρέπονται από 15 Ιουλίου.
Επίσης, αθλητικοί χώροι, εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, θα ανοίξουν για το κοινό κατά την ημερομηνία αυτή.
Οι χώροι δραστηριοτήτων αναψυχής, μια ονομασία που περιλαμβάνει μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, μπορούν να χωριστούν σε «αποκλειστικά», με μόνο εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού ή που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια κατά τους προηγούμενους έξι μήνες που επιτρέπονται ή «αναμιγνύονται» με όλοι επέτρεψαν, αλλά με τα μη εμβολιασμένα να δείξουν το αρνητικό αποτέλεσμα μιας πρόσφατης δοκιμής. Οι αθλητικοί χώροι θα είναι αποκλειστικοί, εκτός από την είσοδο ανηλίκων με αρνητικό αυτοέλεγχο και με την ευθύνη των γονέων τους. Τέτοιοι χώροι θα επιτρέπεται να είναι 85% γεμάτοι.
Οι δύο υπουργοί εξήγησαν ότι η κυβέρνηση στοχεύει να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία σε χώρους με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. Ένας άλλος στόχος είναι να «αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία [της κίνησης] εκείνων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν ό, τι χρειάζεται για να ζήσουν την προσωπική και κοινωνική τους ζωή στο έπακρο», δήλωσε ο Γεραπετρίτης.
Σε μπαρ, κλαμπ, καφετέριες και εστιατόρια, εναπόκειται στους ιδιοκτήτες τους να αποφασίσουν εάν θα κάνουν τους χώρους τους αποκλειστικούς για τους εμβολιασμένους και ανακτημένους ή ανοιχτούς σε όλους, ανέφεραν οι δύο υπουργοί. Αποκλειστικά μέρη θα επιτρέπεται να λειτουργούν με χωρητικότητα 85% και δεν θα απαιτούνται μάσκες, ενώ οι μικτές θέσεις θα περιορίζονται στο 50%.
Αρκετοί ιδιοκτήτες εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτοί οι νέοι κανόνες.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων λένε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν εσωτερικοί χώροι, ειδικά λόγω των καλοκαιρινών συνθηκών. Το να πρέπει να γευματίσουν σε καυτή ζέστη θα μπορούσε να αποθαρύνει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών τουριστικών πελατών, είπε. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου είπε ότι η αστυνόμευση των πελατών θα είναι πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορούσε να απολύσει υπαλλήλους που είχαν υποστεί κυρώσεις επειδή δεν φορούσαν μάσκες.