Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έλαβαν δεύτερη ευκαιρία να κάνουν το εμβόλιο

Η Ελλάδα προσέφερε την Πέμπτη στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μια δεύτερη ευκαιρία να εμβολιαστούν για τον Covid-19 και να επιτρέψουν σε όσους έχουν ήδη ανασταλεί να επιστρέψουν στην εργασία τους καθώς εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η Ελλάδα ανέστειλε από τις δουλειές τους σχεδόν 6.000 εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή υγείας που παρέλειψαν την προθεσμία της 1ης Σεπτεμβρίου για να κάνουν τουλάχιστον ένα εμβόλιο, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Εκατοντάδες από αυτούς τους εργαζόμενους πραγματοποίησαν πεντάωρη στάση εργασίας την Πέμπτη και βγήκαν στους δρόμους στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου κανόνα.
Αξιωματούχος εργατικών συνδικάτων για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ είπε ότι θα μπορούσαν να ανασταλούν συνολικά 10.000 μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι, διαταράσσοντας τις λειτουργίες στα ελλιπή νοσοκομεία της Ελλάδας σε μια εποχή που οι λοιμώξεις παρέμεναν υψηλές και πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω.
«Δουλέψαμε τόσο σκληρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό είναι που παίρνουμε», δήλωσε η διαμαρτυρόμενη Άννα Χαρίτου, η οποία εργαζόταν ως μαία σε νοσοκομείο της Αθήνας μέχρι που τέθηκε σε αναστολή την Τετάρτη.
Προσπαθώντας να μειώσει τυχόν συνέπειες, η κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι η νομοθεσία θα τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπεται στους εργαζόμενους να απομακρύνονται από την αναστολή και να επιστρέφουν αμέσως στη δουλειά τους, εφόσον λάβουν την πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες. Βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.
"Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας νομοθετήθηκε για να βοηθήσει στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας", δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. "Δεδομένου ότι δεν σκοπεύουμε να τιμωρήσουμε (ανθρώπους), θα εισαγάγουμε μια τροπολογία".
Περίπου το 53 τοις εκατό του ελληνικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και οι αρχές ελπίζουν να φέρουν αυτό το ποσοστό στο 70 τοις εκατό μέχρι το φθινόπωρο.