Οι αξιολογήσεις των μαθητών θα είναι πιο ευέλικτες
Ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών θα εισαχθεί από ένα νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιδιώκει την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την αποκέντρωση των ελληνικών γυμνασίων.
Μεταξύ αυτών των καινοτομιών επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν πώς θα διεξάγουν τις υποχρεωτικές τετραμηνιαίες δοκιμές αξιολόγησης για κάθε μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να αποφασίσουν εάν αυτή η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με ωριαίες εξετάσεις ή με κάποια άλλη μορφή αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της συνθετικής ή διεπιστημονικής εργασίας ή της ομαδικής εργασίας.
Επιπλέον, οι μαθητές θα αξιολογηθούν μέσω της δοκιμής «flipped class», όπως ορίζεται διεθνώς, σύμφωνα με την οποία ένας μαθητής καλείται να επεξεργαστεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό και να παρουσιάσει ένα μέρος του μαθήματος της ημέρας στην τάξη.
«Η ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων τείνει να σχετίζεται άμεσα με τον βαθμό ελευθερίας και αυτονομίας των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στους δασκάλους μας, που γνωρίζουν καλύτερα από όλες τις ειδικές ανάγκες των μαθητών τους. Δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες άλλες από αυτές που ενισχύονται μέσω γραπτών εξετάσεων, όπως παρουσίαση και επικοινωνία των αποτελεσμάτων ενός έργου, σύνθεση και ανάλυση κριτικών πληροφοριών και επιχειρημάτων από διάφορες πηγές, καθώς και συνεργασία και ομαδική εργασία », ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας. δήλωση σχετικά με το νομοσχέδιο.
Αυτές οι καινοτομίες που εισήγαγε το νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να αποκεντρώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση σε διεθνές επίπεδο από την άποψη της αυτονομίας του σχολείου, καθώς διαθέτει το πιο κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.
Πιο συγκεκριμένα, έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφάσεων και ευθυνών σε σχολικό επίπεδο. Πάνω από το 80% των εκπαιδευτικών αποφάσεων λαμβάνονται κεντρικά, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 35%.