Η Ελλάδα κερδίζει χρυσό στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής για νέους

Η Ελλάδα κέρδισε χρυσό στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομπότ για νέους που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Ίριδα Αγγελοπούλου, η Βασιλική Ηλιάδη και ο Χρήστος Ρέντζης, από την ομάδα του PlaisioBots, κέρδισαν το κορυφαίο βραβείο δημιουργώντας ένα «έξυπνο» λευκό μπαστούνι για τους τυφλούς.
Το λευκό μπαστούνι έχει έναν 3-D αισθητήρα ανίχνευσης μέσα του που μπορεί να προειδοποιήσει τον χρήστη για εμπόδια που βρίσκονται στο περιβάλλον. Μπορεί επίσης να "διαβάσει" φανάρια, επιτρέποντάς του να ενημερώνει τους χρήστες πότε πρέπει να διασχίσουν έναν δρόμο.
«Ελπίζουμε ότι η εφεύρεσή μας θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους και θα βελτιώσει τη ζωή τους», λέει ο Ρέντζης.
Η ομάδα, η οποία ενώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Plaisio, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα τεχνολογίας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε στενά σε όλη την πανδημία.
Προπονήθηκε από την παγκόσμιο πρωταθλητή ρομποτικής Αθηνά Βουτυράκου και επικουρείται από τον Ιάσωνα Σόμογλου.

Το χρυσό μετάλλιο «ήταν το πιο συγκινητικό και αισιόδοξο ορόσημο στα 18 χρόνια μου στην επιχείρηση», δήλωσε ο Κώστας Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος του Plaisio.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε τα πιο λαμπερά μυαλά των παιδιών στον κόσμο και πήρε το χρυσό, αφήνοντας πίσω από ομάδες από χώρες όπως η Κορέα και η Ρωσία, που έχουν τεράστια εμπειρία στη ρομποτική», πρόσθεσε.
Ο Γεράρδος σημείωσε ότι τα Έλληνόπουλα είναι τόσο ταλαντούχα όσο και σε άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες, λέγοντας: «Τα παιδιά μας μπορούν να επιτύχουν σπουδαία πράγματα αρκεί να τους δείξουμε τον δρόμο».
Δεκάδες νέοι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομπότ (IOR).
Ο Πρόεδρος της επιτροπής IOR, Jonghwan Kim, λέει ότι ο σκοπός του διαγωνισμού είναι «να παρέχει ευκαιρίες στους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες ανάπτυξης ρομπότ και σύγκλισης στον προγραμματισμό ΝΔ».
Προσθέτει ότι αντί της εκπαίδευσης που αναζητά μόνο γνώση, «κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να καλλιεργήσουμε μελλοντικούς ανθρώπινους πόρους που οδηγούν τον 21ο αιώνα με κριτική σκέψη, ομαδική εργασία, δεξιότητες επικοινωνίας και δημιουργικότητα».