Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατακρίνει την κυβερνητική οικονομική πολιτική ως «ανεύθυνη»

Η πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της χώρας είναι «ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε εκπροσώπους επιχειρήσεων και βιομηχανιών στη πόλη της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη.
«Η στρατηγική της κυβέρνησης να ακολουθεί απλώς συντονισμένες πρακτικές, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά να μην παρεμβαίνει, ενώ σε όλη τη διάρκεια που δηλώνει ότι η αγορά μπορεί να ρυθμιστεί, είναι ανεύθυνη αν όχι εγκληματική», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς το κόστος ενέργειας εκτοξεύεται παγκοσμίως, είπε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει «ένα κύμα προσαρμογών των τιμών που δεν απειλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών, απειλεί επίσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν το κύμα προσαρμογών, ακριβώς επειδή έχουν τρομακτικές αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν, πέρα ​​από τα χρέη τους και πέρα ​​από την έλλειψη ρευστότητας ».
Αυτό το πρόβλημα της αύξησης των τιμών είναι πιο εμφανές σε επίπεδο καταναλωτών, με τη «μείωση της αγοραστικής δύναμης και τους στάσιμους μισθούς», είπε, προσθέτοντας ότι από την άποψη των επιχειρηματιών και των παραγωγών, οι αυξήσεις των τιμών θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης.
«Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, οπότε νομίζω ότι είναι καιρός να εξετάσουμε πώς θα παρέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει πριν γίνουν ανυπέρβλητα», είπε.
Ο Τσίπρας πρότεινε επίσης μια σειρά μέτρων, ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «εκρηκτικό σύνολο συνθηκών».
Αυτές περιλαμβάνουν την αναστολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το γεωργικό ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, μια σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το ντίζελ και τη βενζίνη μεταφοράς και την επέκταση των δικαιωμάτων θέρμανσης σε υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα λόγω του ψυχρότερου, μακρύτερος χειμώνας.
«Θεωρώ αδιανόητο πώς, με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας, η κυβέρνηση κάνει ανακοινώσεις που γιορτάζουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», σημείωσε ο Τίπρας.