Ποιοι φάινεται να γλιτωνουν την περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων?

Η συνεδρίαση του Euroworking group, που έγινε στα τέλη της προηγουμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες φαίνεται να είχε θετικά αποτελέσματα για ένα εκατομμύριο περίπου συνταξιούχους. Η Ελληνική πλευρά παρουσίασε τις δημοσιονομικές της προβλεψεις για το 2019, που υποστήριζαν ότι δεν είναι απαραίτητη η περικοπή των συντάξεων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οι ειδήμονες επί των οικονομικών θεμάτων εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευροζώνης, άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και δεν προέβαλλαν καμια αντίρρηση ή ένσταση. Δέχτηκαν έτσι τη μη περικοπή των συντάξεων για κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων παρότι το μέτρο αυτό είχε ψηφιστεί ήδη από το 2017 για να εκτελεστεί μέσα στο 2019. Αυτή η απόφαση θεωρείται εξαιρετικά θετική καθώς οι συνταξιούχοι που τους αφορά διασώζουν το 18% της κύριας σύνταξης τους ή και της επικουρικής διασφαλίζοντας ένα όφελος που μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 300 ευρώ μηνιαίως.

Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που ωφελούνται επιγραμματικά είναι οι παρακάτω:

  1. Όσοι εργάζονταν στο Δημόσιο, με εκπαίδευση Πανεπιστημιακή ή Τεχνολογική που συνταξιοδοτήθηκαν ύστερα από 25 και πλέον έτη υπηρεσίας.
  2. Πρώην δημόσιοι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συνταξιοδοτήθηκαν ύστερα από 28 και πλέον έτη υπηρεσίας.
  3. Πρώην υπάλληλοι δημοσίου επιπέδου υποχρεωτικής εκπαίδευσης που συνταξιοδοτήθηκαν ύστερα από 30 έτη υπηρεσίας και πλεον.
  4. Πρωην εργαζόμενοι ΙΚΑ με πλεον των 35 ετών υπηρεσίας και πλέον των 1000 ευρώ μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές.
  5. Γυναικες, μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν ύστερα από 30 χρόνια υπηρεσίας από το ΙΚΑ και η σύνταξη τους ανερχόταν κ ξεπερνούσε τα 1800 ευρώ.
  6. Πρώην ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ με τουλάχιστον 15 χρόνια συνεχούς ασφάλισης. Όπως αναφέρεται οι συνταξιούχοι του πρωήν ΤΕΒΕ είναι οι πλέον κερδισμένοι από αυτή τη συμφωνία.
  7. Οι πρώην εργαζόμενοι στο Ταμείο Νομικών που εργάστηκαν για 25 και πλέον έτη.
  8. Εργαζόμενοι του πρώην ΤΣΑΥ, όσοι υπήρξαν δηλαδή υγειονομικό προσωπικό, με 25 και πλέον έτη εργασίας.
  9. Όσοι εργάστηκαν 25 και πλέον έτη ως αρχιτέκτονες και μηχανικοι, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ
  10. Όλοι όσοι λαμβάνουν διπλή σύνταξη.

 

Υπολογίζεται ότι το κέρδος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα κυμαινεται από 35-155 ευρώ μηνιαίως ενώ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ η ψαλίδα ανοίγει περισσότερο με όφελος 25-450 ευρώ το μήνα.