Η κυβέρνηση εξετάζει περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό του ιού

Η αυστηρότερη επιβολή των κανόνων για την ασφάλεια της υγείας ήταν το επίκεντρο μιας συνάντησης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη εν μέσω φόβων ότι η συμμόρφωση του κοινού έχει μειωθεί.
Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Τετάρτη 27 νέες μολύνσεις κοροναϊού, τέσσερις εκ των οποίων εντοπίστηκαν στα σύνορα της χώρας, ανεβάζοντας το σύνολο σε 3.910, ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος στους 193.
Αν και οι περιπτώσεις εμφάνισαν πτώση μετά τις 58 λοιμώξεις της Τρίτης, οι αρχές είναι πρόθυμες να διασφαλίσουν τη συγκράτηση της γενικής ανοδικής τάσης.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι προτεραιότητα ήταν η προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές, και η αποφυγή του υπερπληθυσμού. Τόνισε επίσης την ανάγκη επιβολής περιορισμών από τις τοπικές αρχές.
Εν τω μεταξύ, οι επιδημιολόγοι εξετάζουν την επανεισαγωγή ορισμένων μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε εμπορικά κέντρα, καθώς οι αρχές πραγματοποίησαν εκατοντάδες επιθεωρήσεις σε εθνικό επίπεδο τη Δευτέρα και την Τρίτη για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγείας.
Αξιωματούχοι και αστυνομία έλεγξαν 569 επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένων παραλιακών μπαρ, καφέ, εστιατορίων και πολυκαταστημάτων - και κατέγραψαν 51 παραβάσεις. Οι αξιωματικοί επέβαλαν συνολικά 13.350 ευρώ σε πρόστιμα και δύο από τις επιχειρήσεις διατάχθηκαν να κλείσουν για 15 ημέρες.
Αρκετά νησιά, όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κρήτη, εν τω μεταξύ, καλωσόρισαν τις πρώτες απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την άρση της απαγόρευσης την Τετάρτη.
Οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν εάν θα συνεχίσουν να επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αρχές έχουν επίσης εντείνει τις επιθεωρήσεις στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, μετά από αύξηση των θετικών περιπτώσεων από τις χώρες των Βαλκανίων, με τους επισκέπτες να υποχρεούνται να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για να τους δοθεί άδεια.