56 νεκροί από τη γρίπη, τους τελευταίους δύο μήνες!

Από τα τέλη Δεκέμβρη έχουν πεθάνει στην Ελλάδα 56 άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή, 26 ακόμη νοσηλεύονται στην εντατική με βαριές επιπλοκές που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη.. Στην κορύφωσή της βρίσκεται η εφετινή επιδημία γρίπης. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πως από τον Μάρτιο θα αρχίσει να υποχωρεί το κύμα της γρίπης. Συνολικά, από τον Δεκέμβριο που ενέσκηψε η επιδημία γρίπης 126 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των νέων περιστατικών γριπώδους συνδρομής μειώνεται με μικρό, αλλά σταθερό ρυθμό. Κατά το ίδιο διάστημα, ωστόσο, είναι βαρύς ο απολογισμός καθώς στη διάρκειά του καταγράφηκαν οι μισοί από τους συνολικά 56 θανάτους λόγω γρίπης.

Η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι 68 έτη. Αθωράκιστοι αποδεικνύεται ότι ήταν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και την εφετινή περίοδο γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις το 14% των ατόμων με επιβαρυμένο ιστορικό και χρόνια υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.