200.000 ευρώ αποζημείωση σε δημοτικό υπάλληλο στο Κερατσίνι

Το Συμβούλειο της επικρατείας απεφάνθη πως ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας υποχρεούται να καταβάλει ως χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 200.000 ευρώ στους συγγενείς δημοτικού υπαλλήλου, που πέθανε από αμιάντωση.

Ο εργαζόμενος στον Δήμο Κερατσινίου είχε προσληφθεί το 1979 ως εργάτης του συνεργείου καθαριότητας. Το 1984 μεταπήδησε στη θέση τεχνίτη ξυλουργού. Όσο ήταν εργαζόμενος του Δήμου και στα πλαίσια των καθηκόντων του, συμμετείχε στην  κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του Δήμου που κατασκευάστηκε με την προσωπική εργασία όλων των εργατών του Δήμου. Η κατασκευή της σκεπής έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ)  το όποιο το έκοβαν και τοποθετούσαν χωρίς την λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως είναι μάσκες, στολές, κ.λπ. Μάλιστα, η αντικατάσταση της σκεπής από αμίαντο είχε ζητηθεί από το 1990, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση από το Δήμο. 

Μετά την ολοκλήρωση του ξυλουργείου το 1981 εργαζόταν  μέσα, χωρίς ο Δήμος να ενημερώσει για την προστασία των εργαζομένων. Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών της εργασίας του, προσβλήθηκε από αμιάντωση.

Το  2000, με ήδη διεγνωσμένη την αμιάντωση και με γνωμοδότηση του γιατρού εργασίας, αιτήθηκε αλλαγή θέσης εργασίας αλλά αυτό το αρνήθηκε ο Δήμος. Το 2002, κρίθηκε ανίκανος για εργασία, με ποσοστό αναπηρίας 67%, λόγω στεφανιαίος νόσου και πνευμονικής ίνωσης (αμιάντωσης) και ζαχαρώδους διαβήτη.

Λίγο αργότερα, ο εργαζόμενος άσκησε αγωγή στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση από τον Δήμο, λόγω ηθικής βλάβης. Ο Δήμος υποστήριξε στο δικαστήριο πως ο επίμαχος υπάλληλος δεν συμμετείχε στην κατασκευή της σκεπής  του ξυλουργείου και ότι ασθένεια του ήταν άσχετη με την κατασκευή της σκεπής.

Το Συμβούλειο της Επικρατείας όμως, λαμβάνοντας υπόψιν του την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εμπορία και χρήση αμιάντου σε κάθε μορφή του, δικαίωσε το αίτημα του εργαζομένου και επιδίκασε το ποσό των 200.000. Το ποσό αυτό θα το παραλάβουν οι συγγενείς του, καθώς ο άτυχος υπάλληλος πέθανε πριν την απόφαση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δικαστική απόφαση, εργάστηκε πλέον των 20 ετών κάτω από συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία του και υπέστει τελικά υπέκειψε.