Όλη η χώρα μια απέραντη ανασκαφή!

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη φαίνεται πως δημιούργησε ένα κύμα άλλων ανακαλύψεων. Αυτλη τη φορά, μπροστά σε μια απρόσμενη ανακάλυψη βρέθηκαν οι εργάτες στον υπό κατασκευή σταθμό του ΜΕΤΡΟ, στο Δημοτικό Θέατρο, στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αντίκρισαν ένα άγαλμα αλλά και άλλα αντικείμενα.

Σε βάθος περίπου 14 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, βρήκαν και συνέλλεξαν ένα ξύλινο γλυπτό μιας όρθιας ανδρικής φιγούρας. Το βρήκαν μέσα σε ένα στρώμα γκρίζας λάσπης με αρκετή λατύπη, εντός του υδροφόρου ορίζοντα. Μαζί με το γλυπτό βρήκαν και τμήματα αγγείων που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.). Βρήκαν επίσης και άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεράμους, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων). 

Στο ίδιο περίπου υψόμετρο με το ξύλινο γλυπτό εντοπίστηκε επίσης θραύσμα μαρμάρινου γλυπτού γυναικείας μορφής, πιθανόν της θεάς Άρτεμης, καθήμενης στη ράχη ελαφιού. Το ξύλινο γλυπτό είναι ελλιπές ως προς την κεφαλή και τα άνω και κάτω άκρα. Το κομμάτι που σώθηκε έχει ύψος 47 εκατοστά και πλάτος 21 εκατοστά. Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο ποδιών, το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός. Μετά την ανέυρεσή του, το γλυπτό μεταφέρθηκε στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ.