Υπουργείο Εργασίας: Νέα μέτρα για μερική απασχόληση.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς μια στις δυο νέες προσλήψεις αφορά μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπου σε θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασία «κρύβεται» ουσιαστικά πλήρης απασχόληση.

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι τα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο με βάση το σύστημα Εργάνη. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Φεβρουάριο μόνο 47,6% των νέων προσλήψεων αφορά πλήρη απασχόληση. Στον αντίποδα, το 35,77% των νέων προσλήψεων αφορά μερική εργασία , ενώ το 17,47% εκ περιτροπής απασχόληση.

Το θέμα αυτό είναι ψηλά στη λίστα του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σύμφωνα με το «Έθνος», για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συσκέψεις στο υπουργείο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις αμέσως μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προωθείται ρύθμιση που προβλέπει αντικειμενική αιτιολόγηση της χρήσης εναλλακτικών μορφών εργασίας, για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις καταχρηστικής αξιοποίησης της ευελιξίας. Στο ενδιάμεσο, θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, για να διαπιστωθεί αν εμφανίζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν τετράωρα, αλλά στην πράξη απασχολούνται οκτώ ή και περισσότερες ώρες την ημέρα.

Συνολικά τους τελευταίους 14 μήνες οι προσλήψεις ήταν 1.756.113, ωστόσο μόνο οι 867.241 αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, 633.370 νέες θέσεις αφορούν μερική απασχόληση και 255.502 εκ περιτροπής εργασία.

Πηγή: Newsbeast.gr