Το 60% των μαθητών της Αττικής δεν έχουν επαρκή τροφή!

Το πιο σκληρό κομάτι της οικονομικής κρίσης είναι η ακραία φτώχια και η πείνα. Δυστυχώς, αντιμέτωποι με αυτήν έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Τραγικές είναι οι επιπτώσεις όμως στα παιδιά, στα οποία επιρεάζεται όχι μόνο η σωματική τους ανάπτυξη, αλλά και η ψυχική τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής –ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έξι στους δέκα μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια, δεν έχουν δηλαδή πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής, ενώ σχεδόν το 25% των μαθητών πλήττεται από πείνα.

Ο αριθμός των αιτήσεων σχολείων για ένταξη στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Εφέτος εντάχθηκαν 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών /σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση.

Χωρίς φαγητό όμως είναι και μεγάλο ποσοστό των μαθητών δημοτικού και στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα 42.727 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν γονείς των μαθητών από σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, το 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα. Στο 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου Prolepsis σημαντική ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για σίτιση αποτελεί και ο αριθμός των αιτήσεων από σχολεία για συμμετοχή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Συνολικά έχουν υποβληθεί 1.053 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές, εκ των οποίων σήμερα σιτίζονται οι 15.520. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περσινή σχολική χρονιά, σιτίζονταν καθημερινά 61.876 μαθητές 406 σχολείων. Εφέτος, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.