Τα δραματικά λεπτά πριν από την προσγείωση

Νέα στοιχεία για τα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν τις πρώτες ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται στη δημοσιότητα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείo Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του στρατού, μετέδωσε ότι δύο μαχητικά F16, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών, πλησίασαν το προεδρικό αεροσκάφος, το οποίο και «παρενόχλησαν», χωρίς όμως -άγνωστο γιατί- να το καταρρίψουν.

Όταν τα τανκ βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, και τα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από κατοικίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας βρισκόταν για διακοπές σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, το οποίο και εγκατέλειψε λίγη ώρα πριν αυτό υποστεί σημαντικές καταστροφές από πυραύλους ελικοπτέρου. Το αεροπλάνο στο οποίο επιβιβάστηκε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, χρειάστηκε να πραγματοποιήσει κύκλους μέχρι να διαπιστωθεί ότι ο χώρος όπου θα προσγειωνόταν βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Το γιατί δεν άνοιξαν πυρ είναι ένα μυστήριο» ανέφερε η πηγή που επικαλείται το Reuters. Την είδηση επιβεβαίωσε και δεύτερη πηγή από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, η οποία, μάλιστα, υποστήριξε ότι «ο Ερντογάν απέφυγε τον θάνατο για μόλις λίγα λεπτά».

Από τη μεριά της, η «Deutsche Welle» επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Άγκυρα λόγω των διαβεβαιώσεων που έλαβε από ανώτατη πηγή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ειδικότερα, ο αρχηγός του Πρώτου Σώματος Στρατού εγγυήθηκε προσωπικά την ασφάλειά του. Η επιλογή αυτή μπορεί να έσωσε και τη ζωή του, καθώς το ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Μαρμαρίδα της νότιας Τουρκίας βομβαρδίστηκε μία ώρα μετά την αναχώρησή του από ελικόπτερο των κινηματιών.
Νέα ερωτήματα για το πραξικόπημα

Τα στοιχεία αυτά, πάντως, έρχονται να ενισχύσουν το κλίμα καχυποψίας σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, με στελέχη της αντιπολίτευσης να «φωτογραφίζουν» τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας ως τον βασικό ενορχηστρωτή, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να «καθαρίσει» με άνεση τον δικαστικό, τον στρατιωτικό και τον πολιτικό χώρο από «φωνές» που αντιτίθενται στην προσπάθεια που κάνει να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο βομβαρδισμός του ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα -εξέλιξη που φανερώνει την αποφασιστικότητα των πραξικοπηματιών να βγάλουν από τη μέση τον Τούρκο πρόεδρο και να καταλάβουν την εξουσία. Ωστόσο, αυτή η… αποφασιστικότητα δεν διακρίνει τους χειριστές των δύο F16, οι οποίοι «παρενόχλησαν» το προεδρικό αεροσκάφος. Κανονικά, θα μπορούσαν με το πάτημα ενός κουμπιού να το καταρρίψουν.

Ερωτήματα προκαλεί και η υπόθεση με τους ελιγμούς του αεροπλάνου μέχρι την προσγείωσή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το «Ατατούρκ». Η παραμονή του στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστούσε εξαιρετικά επικίνδυνο ένα τέτοιο ταξίδι, από τη στιγμή που οι πραξικοπηματίες -σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση- είχαν υπό τον έλεγχό τους μαχητικά F-16 και οπλικά συστήματα για την κατάρριψη εναέριων μέσων.

Το περιστατικό με το προεδρικό αεροσκάφος έρχεται να προστεθεί σε διαδοχικά γεγονότα που προκαλούν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με το πραξικόπημα, όπως είναι η άμεση αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία είχε επιβληθεί σε αυτά σειρά περιορισμών στο πλαίσιο της προσπάθειας εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος ελεγχόμενης και λογοκριμένης πληροφόρησης των πολιτών.

Κομάντο επιτέθηκαν στον Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, στο φως της δημοσιότητας έρχεται και η ιστορία με τις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ 100 στρατιωτών και αστυνομικών που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του προέδρου και 40 κομάντο επίλεκτης ομάδας, που έφθασαν στη Μαρμαρίδα με τρία ελικόπτερα.

Η σφοδρότητα των συγκρούσεων αποτυπώθηκε στις καταστροφές που υπέστη το ξενοδοχείο, το οποίο επλήγη μεταξύ άλλων από ρουκέτες. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, οι πολέμιοι του Τούρκου προέδρου κάνουν λόγο για μια ιστορία που εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου αφηγήματος για την ενίσχυση της δημοτικότητάς του, με απώτερο στόχο την παρουσίασή του ως υπερασπιστή των δημοκρατικών θεσμών.

Πηγή: Zougla.gr