Στο δικαστήριο οι οκτώ που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγούνται σήμερα οι οκτώ στρατιωτικοί που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ίδιοι βαρύνονται με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Οι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν στις 12.00 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης.
Όσον αφορά στο ζήτημα παροχής ασύλου, σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων, σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα. Εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος, όσον αφορά στον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις οκτώ με εννέα ημέρες.

Για το διπλωματικό ζήτημα που έχει ανακύψει μίλησαν προ ημερών έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι «οκτώ» δεν πρέπει να εκδοθούν.

Πηγή: Zougla.gr