Προεδρικό: Τελετή μνήμης για τα θύματα του Παρισιού

Ειδική τελετή θα γίνει σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, στην οποία θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ μετά τις επιθέσεις με τους 129 νεκρούς και τους 352 τραυματίες, εκ των οι οποίων οι περισσότεροι χαροπαλεύουν, ήρθε η πρώτη απάντηση της Γαλλίας, που βομβάρδισε την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε εντολή για την έναρξη μίας επιχείρησης «σοκ και δέος» με ολονύχτιους βομβαρδισμούς της Ράκα, που αποτελεί το προπύργιο των τζιχαντιστών και άτυπη πρωτεύουσα του χαλιφάτου.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, η επιχείρηση ξεκίνησε από νωρίς το βράδυ και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στις αεροπορικές επιδρομές μετείχαν οι δυνάμεις της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας που ούτως ή άλλως συμμετείχαν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ενάντια στους τζιχαντιστές, ενισχυμένη με ακόμα δέκα μαχητικά αεροσκάφη.
Όλες οι πληροφορίες δείχνουν κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών το προσεχές διάστημα με τη συνδρομή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα με το γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ για ενίσχυση της συνεργασίας τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Τα ίχνη του τζιχαντιστή που πέρασε από την Ελλάδα
Τα ίχνη του Ahmad Almohammad από τη στιγμή που πέρασε στην Ελλάδα από την Τουρκία μέχρι και τον εντοπισμό του στην Κροατία, έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως έκανε ότι προβλέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μυστήριο αποτελεί μέχρι αυτή την ώρα πως βρέθηκε στο μακελειό των τζιχαντιστών στο Παρίσι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είπε πως το ένα και μοναδικό άτομο που πέρασε μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, είναι ο Ahmad Almohammad.
Έφτασε στη χώρα μας στις 3 Οκτωβρίου μαζί με άλλα 198 άτομα από την Τουρκία κατεγράφη και δακτυλοσκοπήθηκε στο Α.Τ. Λέρου. Στη συνέχεια έφτασε στον Πειραιά στις 8 Οκτώβρη και στη συνέχεια αφού χάνονται τα ίχνη του καταγράφονται στη Σερβία και την Κροατία εντός του ίδιου μήνα. Από εκεί και πέρα δεν είναι καταγεγραμμένος σε καμία άλλη χώρα μέχρι να φτάσει στη Γαλλία.
Ο τζιχαντιστής, που συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου μαζί με άλλα 198 άτομα σε λέμβο και καταγράφηκε στη Λέρο, προσποιούμενος τον πρόσφυγα και όπως φαίνεται είχε πλαστό διαβατήριο που αγόρασε στην Τουρκία. Στις 8 Οκτωβρίου βρέθηκε στον Πειραιά. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές προτού μεταβεί στη Γαλλία ελέγχθηκε από τις αρχές της Κροατίας τον Οκτώβριο. Είναι γνωστό ότι πέρασε επίσης και από τη Σερβία.
Μυστήριο αποτελεί το γεγονός πως δεν έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες, παρά μόνο σε τρεις, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα. Μάλιστα είναι άγνωστο και πώς πέρασε μέσα στη Γαλλία και κανείς δεν ξέρει πώς έφτασε μέχρι το Παρίσι. Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός της καταγραφής του στην Κροατία και τη Σερβία. Ο Αλμοχαμάντ είχε μαζί του έγγραφα τα οποία του επέτρεπαν τη διαμονή του μόνο στην Ελλάδα για έξι μήνες. Η αρχές στην Κροατία και τη Σερβία θα έπρεπε να τον είχαν εμποδίσει να παραμείνει εκεί, σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η έξοδός του από τις χώρες που καταγράφηκε δεν έχει γίνει γνωστό πότε έγινε.
Πηγή: Newsbeast.gr