Οι Βρετανοί τρέχουν να προμηθευτούν πεντόλιρα!

Οι Βρετανοί σπεύδουν να διπλοτσεκάρουν τα πορτοφόλια τους προς αναζήτηση ενός εκ των τεσσάρων χαρτονομισμάτων των 5 λιρών που φέρυν ένα μικρό χαρακτικό της Τζέιν Όστιν.

Ο καλλιτέχνης και μικροχαράκτης Γκράχαμ Σορτ έφτιαξε μια μικρογραφία της συγγραφέως του 18ου αιώνα στο νέο πολυμερές τραπεζογραμμάτιο που τέθηκε σε κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, χάραξε αποσπάσματα των μυθιστορημάτων της Όστιν επάνω στα τραπεζογραμμάτια – με αποτέλεσμα η αξία τους να φτάνει μέχρι και τις 50.000 λίρες.

Τα χαρακτικά, βρίσκονται δίπλα στο ολόγραμμα του Μπιγκ Μπεν, είναι αόρατα με γυμνό μάτι και μπορεί να τα δει κανείς μόνο σε συγκεκριμένο φωτισμό.

Ο κος. Σορτ πέρασε δύο εβδομάδες εργαζόμενος σε κάθε χαρτονόμισμα και στη συνέχεια τα έβαλε στην κυκλοφορία. Είπε πως εργαζόταν μόνο μεταξύ 12 τη νύχτα και 5 το πρωί, προκειμένου να μειώσει τον κυκλοφοριακό θόρυβο και ακουμπούσε το δεξί του χέρι πάνω σε μία καρέκλα για να περιορίσει την περιττή κίνηση του σώματος.

Ο 70χρονος, που είναι διάσημος για την χάραξη του Λόρδου Prayer στο κεφάλι μίας καρφίτσας, δήλωσε στην Telegraph: 'Ψάχνω πάντα να κάνω κάτι διαφορετικό. Όταν είδα το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 λιρών, σκέφτηκα 'δεν θα ήταν καλό να χαράξω κάτι πάνω σε αυτό;' Στην αρχή δεν ήξερα τι, αλλά στη συνέχεια έμαθα πως το επόμενο έτος θα ήταν η 200η επέτειος από το θάνατο της Τζέιν Όστιν και πως η εικόνα της θα είναι στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 λιρών, που θα κυκλοφορήσει του χρόνου, έτσι σκέφτηκα ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα'.

Το προηγούμενο έργο του, μία εικόνα του κεφαλιού της Βασίλισσας πάνω σε έναν κόκκο χρυσού στο μέγεθος της κεφαλής μιας βελόνας, πρόσφατα πουλήθηκε για 100.000 λίρες.

Αλλά το τελευταίο έργο του θα μπορούσε να τον βάλει σε μπελάδες με το νόμο, καθώς θεωρείται τεχνικά αδίκημα η παραμόρφωση ενός τραπεζογραμματίου.