Νόμιμη η απόσχιση της Κριμαίας σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ υποστήριξε ανοιχτά τη ρωσική πολιτική στην Κριμαία, τονίζοντας ότι η απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι νόμιμη και ταυτόχρονα ότι… στην περίπτωση του Κοσόβου δεν υπάρχουν νομικές βάσεις για να είναι ανεξάρτητο κράτος.

"Ο λαός της Κριμαίας ψήφισε σε νόμιμο και δημοκρατικό δημοψήφισμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση που αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών" επισήμανε ο κ. Ντόντικ στην Μπάνια Λούκα, μετά από συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στη Βοσνία, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συνεχάρη το λαό της Κριμαίας και ταυτόχρονα χαιρέτισε τη διαδικασία προσάρτησής της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο κ. Ντόντικ δήλωσε ότι σε αντίθεση με την Κριμαία η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι παράνομη, αποκαλώντας την αποτέλεσμα της απόφασης "ομάδας ανθρώπων που ανακηρύχθηκε Βουλή, αλλά δεν κάλυπτε όλους τους εκπροσώπους ολόκληρου του Κοσόβου".

"Αν στο Κόσοβο ακολουθούνταν οι διαδικασίες, όπως συνέβη στην Κριμαία, θα έλεγα ότι αυτό είναι δικαίωμα του λαού για αυτοδιάθεση" σημείωσε ο κ. Ντόντικ.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βοσνία, Μπότσαν Χαρτσένκο ευχαρίστησε τον κ. Ντόντικ για τη στήριξη της πολιτικής της Μόσχας στην περίπτωση αυτή και έκανε λόγο για "αντικειμενική θέση ταυτισμένη με τις ρωσικές εκτιμήσεις".

Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι με βάση το Σύνταγμα της Βοσνίας όλες οι αρμοδιότητες εξωτερικής πολιτικής έχουν δοθεί στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, η οποία δέκα μέρες πριν από το δημοψήφισμα με αφορμή την κρίση στη Ουκρανία, σε ανακοίνωσή του κάλεσε σε αποκλιμάκωση της έντασης και επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ