Νεύτα Βότση: Βραβεύτηκε επειδή βρήκε πού έχει πάντα ησυχία

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον Τομέα Οικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νεύτα Βότση, βρήκε έναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο προσδιορισμού των "Ήσυχων Περιοχών". 

Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος την βράβευσε για την έρευνά της, η οποία αφορά την ανάπτυξη μιας νέας πρακτικής μεθοδολογίας για τον άμεσο και χαμηλού κόστους προσδιορισμό των "Ήσυχων Περιοχών". Η έρευνά της αποτελεί τμήμα της διδακτορικής διατριβής της, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικολογίας του ΑΠΘ Γιάννη Παντή.

Οι "Ήσυχες Περιοχές" είναι τοποθεσίες χωρίς ανθρωπογενείς θορύβους. Ο προσδιορισμός τους με τη βοήθεια συμβατικών ακουστικών μετρήσεων και τη χρήση ειδικών μαθηματικών μοντέλων, απαιτεί μεγάλο κόστος και πλήθος δεδομένων και πληροφοριών. Η Ομάδα Ακουστικής Οικολογίας του Τομέα Οικολογίας του ΑΠΘ κατάφερε να αναπτύξει μια νέα μεθοδολογία, που απαιτεί μικρότερο όγκο δεδομένων, χρησιμοποιώντας γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο τρόπος αναγνώρισης των "Ήσυχων Περιοχών" να γίνεται πιο γρήγορα, με λιγότερο κόστος και πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον κ.Παντή, οι "Ήσυχες Περιοχές" αποτελούν το 16% της ελληνικής επικράτειας και βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα, όπως στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης, όπου δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις".