Νέα στοιχεία για το πολυπλόκαμο κύκλωμα ναρκωτικών: Tα φορτία, οι «αχυράνθρωποι» και τα εκατομμύρια

Νέα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το πολυπλόκαμο και διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, μέλη του οποίου συνελήφθησαν στις 8 Μαΐου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Η δράση του κυκλώματος αφορούσε στη μεταφορά με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών (κυρίως ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης καθώς και κοκαΐνης) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε Αφίδνες, Ασπρόπυργο, Γλυκά Νερά, Υμηττό, Κορυδαλλό, Σαλαμίνα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Ζάκυνθο, Βέροια συνελήφθησαν 15 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων 13 Έλληνες (μεταξύ τους μία γυναίκα) και δύο υπήκοοι Αλβανίας.

Μέλη της σπείρας είναι επίσης δύο Έλληνες και δύο υπήκοοι Αλβανίας που διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι έρευνες και το mondus operandi

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, έπειτα από πολύμηνες έρευνες, σε συνεργασία με το Γραφείο D.E.A. της πρεσβείας ΗΠΑ. Αθηνών, διαπίστωσε ότι η μεθοδολογία του κυκλώματος ήταν πολυεπίπεδη.

Ειδικότερα, διέθετε μεταφορικές εταιρείες («αχυράνθρωπους») σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ταξινομούνταν τα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών που διέθεταν, ούτως ώστε να αποφεύγεται η στοχοποίησή τους σε περίπτωση κατάσχεσης μεταφερομένων ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, 44χρονος υπήκοος Αλβανίας (κάτοικος εξωτερικού) ήταν επιφορτισμένος με τον ρόλο του χρηματοδότη, αλλά και την οργάνωση των δρομολογίων για τη μεταφορά ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη με φορτηγά, αλλά και διά θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη.

Άμεσος συνεργάτης του και συντονιστής της μεταφοράς, της προσωρινής αποθήκευσης και διακίνησης μέσω Ελλάδος ήταν ένας 46χρονος Έλληνας που έχει συλληφθεί, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για την παραλαβή των χρηματικών πόρων για τη χρηματοδότηση των μεταφορών, την ανεύρεση και στρατολόγηση μελών καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών, προκειμένου να εκτελούν τα δρομολόγια ως οδηγοί των φορτηγών μέσα στα οποία έκρυβαν τις ποσότητες των ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών από και προς τη Δυτική Ευρώπη, 50χρονος υπήκοος Αλβανίας που διαμένει στο εξωτερικό και 59χρονος Έλληνας που έχει συλληφθεί φρόντιζαν για την οργάνωση και τον συντονισμό παράνομων μεταφορών μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, διαθέτοντας παράλληλα στις χώρες αυτές αποθηκευτικούς χώρους.

Επιπρόσθετα ένας 52χρονος συλληφθείς Έλληνας, βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα, ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εφοδίαζε το κύκλωμα με φορτηγά και ρυμουλκούμενα οχήματα, με την ανεύρεση νομίμων φορτίων που θα χρησιμοποιούντο ως κάλυψη των ναρκωτικών.

Επίσης, μέλος της σπείρας που ζει μόνιμα στη Βουλγαρία ήταν επιφορτισμένο με τον ρόλο της διεκπεραίωσης διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών «βιτρίνες».

Στη συνέχεια των ερευνών και όπως διαπιστώθηκε:

-Στις 25-01-2014 από τις λιμενικές αρχές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, εντοπίστηκε 62χρονος υπήκοος Βουλγαρίας να μεταφέρει ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 451 κιλών και 355 γραμμαρίων.

-Στις 04-12-2014 σε συνοριακό σταθμό στα σύνορα Σερβίας - FYROM, οι Αρχές Σερβίας εντόπισαν έναν Έλληνα να κατέχει ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 678.500 γραμμαρίων, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός φορτηγού διεθνών μεταφορών.

-Στις 19-04-2015 εντοπίστηκε από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου 38χρονος Έλληνας να κατέχει 23 κιλά κοκαΐνη σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός φορτηγού διεθνών μεταφορών, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος. Το φορτηγό ήταν ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 50χρονου υπηκόου Αλβανίας.

-Στις 30-04-2015 στην περιοχή Kulata Βουλγαρίας εντοπίστηκε Έλληνας να κατέχει 531 κιλά ακατέργαστη κάνναβη εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος. Το φορτηγό ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων 33χρονου συλληφθέντος Έλληνα, μέλους της οργάνωσης.

Σε έρευνες σε περιοχές της Αττικής (Γλυκά Νερά, Νίκαια, Καλλιθέα, Αφίδναι, Υμηττό, Παγκράτι), στη Ζάκυνθο και στη Βέροια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 678 κιλά ακατέργαστη κάνναβη
• 57 γρ. κατεργασμένη κάνναβη
• ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος
• 5 Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
• καραμπίνα και πιστόλι κρότου κ.ά.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ευρώπη έχουν συλληφθεί δύο υπήκοοι Αλβανίας και έχουν κατασχεθεί 100 κιλά κάνναβη (σε μορφή σοκολάτας).

Εκτιμάται ότι από την πολυετή παράνομη δράση της και την ευρεία εξάπλωσή της σε διάφορες χώρες, η εγκληματική οργάνωση είχε αποκομίσει κέρδη που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: Zougla.gr