Νέα νομοθεσία στη Κύπρο: Θα είμαστε όλοι δότες οργάνων, εκτός και αν δηλωθεί το αντίθετο

Ο Υπουργός Υγείας προωθεί νέο μοντέλο με όλους τους ενήλικες στη Κύπρο να είναι δυνητικοί πτωματικοί δότες, εκτός και αν δηλωθεί το αντίθετο.

 

Τα χαμηλά ποσοστά πτωματικών δοτών στη Κύπρο έρχεται να αντιμετωπίσει ένα νέο μοντέλο του υπουργείου Υγείας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό μελέτη.

Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», ο υπουργός Υγείας προτίθεται να αλλάξει το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη δωρεά οργάνων και προνοεί ότι όποιος επιθυμεί να είναι μεταθανάτιος δότης θα πρέπει να το δηλώσει ενώ βρίσκεται εν ζωή.

Το νέο μοντέλο που προωθεί το Υπουργείο θα προνοεί ότι όλοι οι ενήλικες θα είναι δυνητικοί πτωματικοί δότες εκτός εάν ενόσω βρισκόμαστε εν ζωή δηλώσουν το αντίθετο.

Όπως δηλώνει ο Υπουργός, με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί ο αριθμός των πτωματικών δοτών και θα προωθηθούν οι μεταμοσχεύσεις στη Κύπρο και θα βοηθηθούν οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή για μεταμόσχευση.

Να σημειώσουμε πως η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως σε ότι αφορά του μεταθανάτιους δότες, καθώς φέτος, έχουν καταγραφεί μόνο τέσσερις μεταθανάτιοι δότες, ενώ ο αριθμός τους στη Κύπρο δεν ξεπερνά τα πέντε με έξι άτομα ετησίως.

 

Πηγη: newsbomb.com.cy