Μέτρα για την υδροληψία από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Μέτρα για την υδροληψία ανακοίνωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης,σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι «ο ιδιοκτήτης σημείου υδροληψίας (γεώτρηση, πηγάδι, πηγή, υδροληψία από ποταμούς & λίμνες) ο οποίος μέχρι και την 30-9-2015 υποβάλλει την αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος δεν καταβάλλει πρόστιμο. Επίσης, όταν η υποβολή της αίτησης για άδεια χρήσης νερού κατατεθεί από την 1-10-2015 έως και την 31-12-2015 ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης. Τέλος,όταν ο ιδιοκτήτης υποβάλλει την προβλεπόμενη αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος από 1-1-2016 και μετά θα καταβάλλει πρόστιμο από 1000 έως 2000 ευρώ».
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα προς δήλωση σημεία υδροληψίας να έχουν εγγραφεί στο Ε.Μ.Σ.Υ. και για το λόγο αυτό, οι δημότες των Δήμων Αγ.Βασιλείου, Μυλοποτάμου και Ανωγείων μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης,ενώ οι δημότες των δήμων Ρεθύμνης και Αμαρίου μπορούν να απευθύνονται στους οικείους Δήμους για πληροφορίες και κατάθεση αιτήσεων.
Σημειώνεται ότι η χρήση του νερού στο Ρέθυμνο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην παρουσιάζονται προβλήματα από άσκοπη κατανάλωση ή υπεράρδευση από γεωργούς και κτηνοτρόφους και αυτός είναι ο λόγος που τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Ανωγείων ζήτησε από τους χρήστες νερού (γεωργούς,κτηνοτρόφους) να ελέγξουν τα δίκτυα τους, σωλήνες και βάνες.
Παράλληλα, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Αγίας Γαλήνης-Μελάμπων και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης, πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ορθή Χρήση Νερού», όπου παρουσιάστηκαν τρόποι εξοικονόμησης αρδευτικού νερού,δεδομένου ότι η εξοικονόμηση νερού δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη σχετική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Πηγή: Newsbeast.gr