Λακωνία: Βρέθηκαν πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β'!

Μέρες "Αμφίπολης" φαίνεται πως ζούμε πάλι, αυτή τη φορά με την ανακάλυψη ενός Μυκηναϊκού ανακτόρου στην περιοχή της Λακωνίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού λέει πως πρόκειται για μια από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας. Ττο πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής είναι οι πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής (της πρώτης καταγραφής της ελληνικής γλώσσας), τις οποίες διέσωσε προϊστορική πυρκαγιά.

Ο εικονιζόμενος Σφραγιδόλιθος με απεικόνιση ναυτίλου, εδώθη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού. Η αναπληρώτρια γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη είπε πως «οι πινακίδες διαβάζονται αλλά είναι αποσπασματικές. Κάνουμε μια πρώτη μεταγραφή και μελέτη σε όσες σώζουν πληρέστερα κείμενα. Δεδομένου ότι η έρευνα στο χώρο του αρχείου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (προχωρεί πολύ αργά λόγω της φύσης του αρχαιολογικού στρώματος), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες και πολύ πιθανό να συμπληρωθούν κάποιες που ήδη έχουμε. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο χώρο που έχουμε μέχρι τώρα ανασκάψει στον Αγιο Βασίλειο η κύρια αρχιτεκτονική φάση ανήκει στον πρώτο ανακτορικό αιώνα, τον 14 αι. π.Χ., στον οποίο χρονολογείται και το αρχείο, είναι δηλαδή παλαιότερο από της Πύλου, κατά τουλάχιστον ένα αιώνα».

Επισήμαναν βέβαια πως τα τελικά συμπεράσματα θα αργήσουν να δοθούν.