Κύπρος: Δεν βρήκαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου μέχρι στιγμής

Δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου στα τεμάχια 10 και 11 της Κύπρου.

Η παραμονή της εταιρείας Τotal στην Κύπρο μετά και τις τελευταίες έρευνες στα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ κρίνεται αμφίβολη, αφού έδειξαν πως δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο παραδέχθηκε, ότι στην προσέγγιση του ενεργειακού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξαν και υπερβολές.

Ο κ. Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ανέφερε ότι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τotal προτίθεται ή εξετάζει τις επιλογές της για αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι λόγοι», είπε, «είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί, οικονομικοί».

Η κυβέρνηση, σημείωσε, επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, τονίζοντας πως προχωρά η ερευνητική δραστηριότητα στο τεμάχιο 9 με τη γεώτρηση «Αμαθούσα» και τις επόμενες βδομάδες αναμένονται αποτελέσματα.

«Συμφωνώ», είπε, ότι «δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Αυτού του είδους οι εξελίξεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δηλαδή αποτυχημένες γεωτρήσεις ή μη εξεύρεση υδρογονανθράκων είναι περισσότερο ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», προσθέτοντας πως «ακόμη και προχθές είχαμε την εταιρεία Noble να ανακοινώνει αποτυχημένη γεώτρηση στον κόλπο του Μεξικού».