Κι όμως, κάποτε είμασταν κι εμείς πρόσφυγες στην Συρία!

Πολλές οι αντιδράσεις από την πολυήμερη διαμαρτυρία των Σύριων μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος. Άλλοι λένε να τους δώσουμε επιτέλους τα χαρτιά τους για να φύγουν, άλλοι να τους βρούμε καταλύματα κι άλλοι πως δεν είχαν καμία δουλειά να βρίσκονται εδώ, εξ'αρχής!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, πως η ιστορία κάνει κύκλους. Πρέπει να θυμόμαστε το τι έχει γίνει, γιατί μπορεί να ξαναγίνει! Άλλωστε δεν έχει καν περάσει ένας αιώνας όταν είμασταν εμείς, οι Έλληνες που χρειαζόμασταν την βοήθειά τους κι εκείνοι μας την παρείχαν.

Συγκεκριμένα, το 1923, όπως συμφωνήθηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης, με την επιβεβλημένη ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, 17.000 Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν σε διάφορες πόλεις της Συρίας. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου. Η φωτογραφία δεν έχει ημερομηνία, έχει τίτλο “Έλληνες πρόφυγες στο Χαλέπι”, και δείχνει μια ομάδα ανθρώπων σε κουρέλιασμένα ρούχα, ανάμεσα τους μικρά αγόρια, που περιμένουν να φάνε. Σε πρώτο πλάνο, μια γυναίκα, με ένα τενεκεδάκι στα πόδια της, στέκεται δίπλα ένα πρότυπο “μαγειρίο”. Κάτω από τη φωτογραφία ως λεζάντα γράφει: “Δόθηκε φαγητό σε 12.000 Έλληνες από τους Αμερικανούς”.