Η Ελλάδα καλωσορίζει ξένους επισκέπτες, ξαναρχίζει τον καλοκαιρινό τουρισμό

Η Ελλάδα άνοιξε ξανά τα κύρια αεροδρόμια της σε περισσότερες διεθνείς πτήσεις τη Δευτέρα, ελπίζοντας να ξεκινήσει τον ζωτικό τουρισμό μετά από τρεις μήνες.

Ο τουρισμός απασχολεί περίπου 700.000 άτομα και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας, οπότε ο ναύλος του κλάδου είναι σημαντικός για την ανάκαμψη της χώρας. Η Ελλάδα ανέκαμψε από μια κρίση χρέους δεκαετίας πριν από δύο χρόνια.

«Λοιπόν, είναι υπέροχο, μοιάζει με ελευθερία», είπε ο τουρίστας των ΗΠΑ Chris Saye, μιλώντας μέσα από μια μάσκα στο κεντρικό αεροδρόμιο της Αθήνας αφού έφτασε από το Παρίσι με τη σύζυγό του.

Οι επιβάτες που φθάνουν από αεροδρόμια που θεωρούνται υψηλού κινδύνου από τον οργανισμό αεροπορικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων στην περιοχή του Παρισιού, δοκιμάζονται για τον κοροναϊό κατά την άφιξη και μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Οι αφίξεις από άλλα αεροδρόμια ελέγχονται τυχαία. Εξακολουθούν να απαγορεύονται να πετούν από τη Βρετανία και την Τουρκία.

Τα εποχιακά ξενοδοχεία και τα μουσεία άνοιξαν επίσης τη Δευτέρα.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο βοήθησαν την Ελλάδα να περιορίσει τη διάδοση των μολύνσεων Covid-19 σε πάνω από 3.000 περιπτώσεις, έναν σχετικά χαμηλό αριθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Αλλά έφερε την οικονομία σε στασιμότητα.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα το δύσκολο καθήκον να ανοίξει τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, ενώ ανακουφίζει τις ανησυχίες του κοινού για ένα νέο ξέσπασμα ιών.

Από το γραφικό νησί της Σαντορίνης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι προτεραιότητά του είναι να κάνει την Ελλάδα τον ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη.

«Μπορείτε να έρθετε στην Ελλάδα, θα έχετε μια φανταστική εμπειρία, μπορείτε να καθίσετε σε μια βεράντα με αυτήν την υπέροχη θέα, να έχετε το ωραίο Ασύρτικο κρασί σας, να απολαύσετε την παραλία», είπε ο Μητσοτάκης, με ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στο βάθος.

"Αλλά δεν θέλουμε να είσαι συνωστισμένος σε ένα beach bar ... Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν θα επιτρέψουμε αυτό το καλοκαίρι."

Περίπου 33 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα πέρυσι, δημιουργώντας έσοδα 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.