Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, όσα πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε την αίτηση σας.

Άνοιξε  η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για το έτος 2019. Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 31 Μαίου 2019. Θεωρητικά έχετε αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο, εαν επιθυμείτε ωστόσο να λάβετε προκαταβολή και να μην πάρετε το επίδομα “κατόπιν εορτής” σπέυσατε να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας το συντομότερο.

Προκειμένου να υποβάλλετε την αίτηση σας θα πρέπει να εισέλθετε στο Taxisnet, στη σελίδα Υπηρεσίες προς τους πολίτες και κανετε κλικ στην εφαρμογή Υπηρεσία Χορήγης Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης. Αυτό θα το κάνετε είτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς, εφόσον είστε πιστοποιημένοι χρήστες, είτε με τον ΑΦΜ σας ως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης τον κωδικό ειδοποίησης κάποιου εκ των εκκαθαριστικών σας των τελευταίων πέντε ετών.

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να συμπληρώσετε σωστά την αίτηση, είναι τον ΑΦΜ σας αλλα και τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας σας εφόσον κατοικείτε σε πολυκατοικία ή συγκρότημα κατοικιών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει και ο διαχειριστής της πολυκατοικίας σας να έχει υποβάλλει σχετική αίτηση δηλώνοντας τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, τους ιδιοκτήτες καθώς και τα χιολιοστά θέρμανσης του καθενός. Επιπλέον θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής. Τα χιλιοστά όλων των διαμερισμάτων συνολικά θα πρέπει να δίνουν άθροισμά 1000 . Μόνο όταν ο διαχειριστής αλλάξει θα πρέπει να γίνει νέα αίτηση με τον νέο ΑΦΜ.  Όσον αφορά στην προσωπική σας αίτηση όμως θα πρέπει ακόμα να γνωρίζετε τον αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ που αντιστοιχεί στην οικία σας αλλα και τον αριθμό του κοινόχρηστου ρολογιού της ΔΕΗ και τα χιλιοστά με τα οποία συμμετεχει το διαμερισμά σας στις δαπάνες θέρμανσης στην περίπτωση πολυκατοικίας .

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί στην αίτηση να είναι ίδιος με το ΑΦΜ που αναγράφεται στο τιμολόγιο του προμηθευτή πετρελαίου τόσο ο προσωπικός σας όσο και αυτός του διαχειριστή. Το ίδιο ισχύει και για τους αριθμούς παροχής της ΔΕΗ. Ακόμα και αν αναγράφεται στο τιμολόγιο ΑΦΜ συγγενικού προσώπου, συζύγου κλπ, που μένει στο ίδιο σπίτι με εσάς, δεν είναι δυνατόν σε αυτή την περίπτωση να ενεργοποιηθούν οι πληρωμές του επιδόματος. Οπότε καλό είναι να κάνετε διασταύρωση στοιχειών προσεκτικά με τον προμηθευτή. Για να διπλοτσεκάρετε ότι η αίτηση σας έχει καταχωρηθεί σωστά θα πρέπει και στην αίτηση που έχει υποβληθεί από τον διαχειριστή (πάλι σε περίπτωση πολυκατοικείας) να αναγράφεται δίπλα στο όνομά σας η φράση  “Υπάρχει αίτηση”.

Σε περιπτώσεις πολυκατοικιών που κάθε διαμέρισμα διαθετει χωριστό καυστήρα κάθε αίτηση πρέπει να γίνει μόνο με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη σαν να πρόκειται για μονοκατοικία μόνο σε περίπτωση που γίνονται και ξεχωριστές παραγγελίες πετρελαίου στον ΑΦΜ του καθενός από τους ενοίκους ξεχωριστά. Σε περίπτωση πολυκατοικίας που έχει δικό της ΑΦΜ τότε αναγράφεται αυτός στο πεδίο “ορισμός ΑΦΜ” χωρίς χρειάζεται του εκαστοτε διαχειριστή. Εάν οριστεί συγκεκριμένο ΑΦΜ για την πολυκατοικία τότε αυτό δεν μπορεί να αλλάξει όπως μπορεί να αλλάξει το ΑΦΜ του διαχειριστή. Αν πάλι στην πολυκατοικία δεν υπάρχει κοινόχρηστο ρολόι είθισται να τοποθετείται ο αριθμός παροχής του διαχειριστή που υποβάλλει και την αίτηση ή όποιο ρολόι έχει συμφωνηθεί από όλους. Σε περίπτωση που έχετε δηλώσει ήδη λάθος ΙΒΑΝ μπορείτε να υποβάλλετε τροποποιητική αίτηση ή να διορθώσετε το ΙΒΑΝ μέσω της επιλογής: Προβολή διασταυρωμένων αγορών πετρελαίου.

Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα λοιπόν στοιχεία και συμπληρώστε ορθά την αίτηση σας. Παραταύτα η έγκριση της αίτησης σας θα εξάρτηθει από κριτήρια εισοδηματικά τα οποία πρέπει να  πληροιτε που κυμαίνονται από 12000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο χωρίς παδιά μέχρι τις 26000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για εγγαμο με 3 παιδιά και άνω. Μέχρι τα 3 παιδιά το εισόδημα που δικαιολογεί τη λήψη επιδόματος ανεβαίνει κατά 2000 ευρώ ανά παιδί ξεκινώντας από τις 20000 για έγγαμο χωρίς παιδιά (με ένα παιδι 22000 ευρώ εισόδημα, με 2 παιδιά 24000 ευρώ με 3 εως 26000 ευρώ). Εφόσον  πληροιτε τις συγκεκριμένες εισοδηματικές προϋποθέσεις η αίτηση σας θα γίνει δεκτή και το ύψος του επιδόματος θα καθοριστεί από την ζώνη στην οποία ανήκει η περιοχη που διαμένετε.