Εντυπωσιακή αύξηση στα Σύμφωνα Συμβίωσης στην Ελλάδα

Φαίνεται πως το σύμφωνο συμβίωσης ήρθε για να μείνει. Εντυπωσιακή αύξηση κατά περίπου 85% σημείωσαν το 2013 έναντι του 2012.

Συγκεκριμένα, το 2012 υπεγράφησαν 314, ενώ το 2013 έφτασαν στα 581. Μπορεί σε κάποιους να μην φαίνεται μεγάλο το νούμερο, αλλά είναι ένας θεσμός που ακόμα δεν έχει γίνει ευρέως γνωστός με όλλες του τις παραμέτρους, οπότε είναι λογικό να μην είναι πρώτη επιλογή των νέων ζευγαριών ακόμα. Από το 2009 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, έως πέρυσι έχουν υπογραφεί περίπου 1.500 και η τάση είναι σαφώς αυξητική.

Δέλεαρ για τα ζευγάρια καταφεύγουν στο Σύμφωνο είναι είτε οι οικονομικοί λόγοι, είτε επειδή βρίσκονται μπροστά σε μια εγκυμοσύνη αλά δεν θέλουν να παντρευτούν, είτε για να εξασφαλήσουν νόμιμα δικαιώματα έναντι λοιπών συγγενών ενώ ο γάμος δεν είναι επιλογή. Όπως είπε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, περίπου το 20-25% των οι υπογραφούντων του Συμφώνου, δηλώνουν σαν κατοικία τους την κατοικία των γονέων τους!

Εντυπωσιακά έχουν ανέβει και οι πολιτικοί γάμοι. Κι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πολιτικός γάμος πλέον προσελκύει περισσότερα ζευγάρια από τον Θρησκευτικό γάμο. Τάση η οποία είναι σταθερή τα τελευταία 3 χρόνια.

Νομικοί θεωρούν πως το ελληνικό Σύμφωνο Συμβίωσης δεν λύνει τα προβλήματα που ορίστηκε να λύνει, καθώς οι σύντροφοι δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους συζύγους, ενώ έχουν αποκλειστεί και τα ομόφυλα ζευγάρια. Τονίζουν ακόμα, πως η επιλογή του παραμένει ακόμη στο περιθώριο, αφού οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι «τρύπες» του θεσμού δεν βοηθούν τους νέους που θέλουν να παρακάμψουν τον γάμο.