Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποιοι το δικαιούνται;

Ανακοινώνεται την Τρίτη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το πρόγραμμα του "Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος". Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά, για έξι μήνες και στην συνέχεια, έως τις αρχές του 2016 καθολικά σε όλη τη χώρα.

Θα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους αλλά και η κοινωνική τους επανένταξή.

Η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων θα κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα, χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 200 ευρώ για τον άγαμο, σε 300 ευρώ για τα ζευγάρια και το ποσό αυτό προσαυξάνεται με 100 ευρώ για κάθε ενήλικο προσττευόμενο μέλος και με 50 ευρώ για κάθε ανήλικο. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.

Το περιουσιακό όριο ενδέχεται να οριστεί στις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε επωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ αναμενονται και άλλοι περιορισμοί.