Δύσκολη κατάσταση για την Αργεντινή

οκαρισμένοι παρακολουθούν οι πολίτες της Αργεντινής τις εξελίξεις μετά τη δεύτερη χρεοκοπία της χώρας σε διάστημα 13 χρόνων. Όσο αισιόδοξος κι αν προσπάθησε να φανεί ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ μετά από τις μαραθώνιες…

 

και αποτυχημένες διαβουλεύσεις με τους ομολογιούχους στη Νέα Υόρκη, οι Αργεντινοί δεν ξεχνούν τα όσα συνέβησαν το 2001.

Ο Κισιλόφ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να υπογράψουμε μία συμφωνία που θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας» και προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες της Αργεντινής, καλώντας τους να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα, η γη θα συνεχίσει να γυρίζει», είπε.

Αντιμέτωπη με τη στάση πληρωμών η Αργεντινή

Ωστόσο, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν αντίθετη άποψη. Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε χθες με πτώση σχεδόν 7%, ενώ το πέσο υποχώρησε 4% έναντι του δολαρίου. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι περαιτέρω πτώση του νομίσματος ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη περισσότερα δεινά στην Αργεντινή, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.

Η χώρα βρισκόταν ήδη στη μαύρη λίστα των διεθνών αγορών, μετά τη χρεοκοπία του 2001 και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η νέα αυτή οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεν τεράστια ζημία σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο δεν πρόκειται να επηρεαστούν άλλες αναδυόμενες αγορές. Η εμπλοκή τραπεζών στην υπόθεση θα μπορούσε να δώσει μία λύση, καθώς ήδη η αμερικανική JPMorgan έχει προτείνει να αγοράσει το επίμαχο τμήμα του δημόσιου χρέους της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δηλώνει κατηγορηματικά ότι η χώρα είναι θύμα συνωμοσίας. Μάλιστα, ο Χόρχε Καπιτάνιτς, επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, επέκρινε έντονα την μεροληψία, όπως είπε, της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο δικαστικός διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε;

Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται… το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών».

Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», βεβαίωσε ο Καπιτάνιτς, διότι «όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ» αόριστον».

Χθες, Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor»s υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ενώ και ο οίκος Fitch Ratings τοποθέτησε την Αργεντινή στην αντίστοιχη βαθμίδα.

 

 

Πηγή: Trelokouneli.gr