Βαριά Πρόστιμα για όποιον ανάβει τζάκι...

Ένα περίεργο και ασαφές νομοθέτημα βρίσκεται υπο κατασκευή και προωθείται από το Υπουργείο περιβάλλοντος σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει το περιβάλλον από την επιβλαβή αιθαλομίχλη φέτος και φυσικά και τους πολίτες. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται το κυβερνητικό κομμάτι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εφημερίδα από ασφαλείς πηγές γνωρίζει πως υπάρχει σύνδεση της νομοθεσιας για την προστασία από έκακτα περιστάτικα υπερβολικής αιθαλομίχλης με την απαγόρευση της χρήσης τζακιών και ξυλόσομπων.

Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να αφορά διατάξεις συγκεκριμένου είδους ενώ ακόμη και αν βασιστεί η κυβέρνησει στον νομο 248/2001 περί προσπασία από περιβαλλοντική επιβάρυνση προκύπτουν κάποια σοβαρά ζητήματα. Για παράδειγμα τα πρόστιμα περιβαλλοντική επιβάρυνσης στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο βασίζονται σε  κλίμακες. Και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη μια μικρής έκτασης δραστηριοότητα έχει σαν εναρκτήριο ποσό προστίμου τα 2500 ευρώ. Και ένα τζάκι μπορεί να συμπεριληφθεί στις μικρής έκτασης δραστηριότητες.

Κοινώς με μια τέτοια ρύθμιση τα οικονομικά στρώματα που έχουν την ατυχία να μην μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο αλλά έστω είχαν ένα τζάκι ή μια ξυλόσομπα αυτή τη στιγμή θα τα κοιτάνε και θα αναπολούν τις ωραίες μέρες που μπορούσαν να τα χρησμιποιήσουν.

Ένα άλλο ζήτημα που γεννάται εάν φυσικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή τη νομοθεσία είναι ο τρόπος επιβολής των προστίμων. Η Αθήνα μόνο έχει εκατοντάδες χιλιάδες οικίες που διαθέτουν τζάκι... Θα προσλάβει ειδικούς ελεγκτές να τριγυρνάνε στην Αθήνα και όποια καμινάδα βρούν να βγάζει καπνό θα χτυπάνε το κουδούνι ή θα βασιστεί στο μέτρο της καταγγελίας από τους γείτονες; Εκτός και αν έχουν σκοπό να επιφορτίσουν και με το κυνήγι της καμινάδας την Αστυνομία...