Αποκατάσταση εκκλησίας σε κατεχόμενο χωριό προκαλεί συγκίνηση.

Με έκδηλη συγκίνηση, Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι από το Συριανοχώρι της Μόρφου αντίκρισαν αποκαταστημένη την εκκλησία του χωριού τους, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε…

πιθανότατα κατά τη μεσαιωνική περίοδο και διέσωζε σπαράγματα τοιχογραφίας στον χώρο της Πρόθεσης. Επεκτάθηκε στα δυτικά στα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ού αιώνα.
Μετά την τουρκική εισβολή ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος, αλλά πριν από λίγα χρόνια εγκαταλείφθηκε, αφού κατέστη ετοιμόρροπος. Πίσω από αυτόν κτίστηκε σύγχρονο τέμενος.
Ο ναός συλήθηκε και κατά τις εργασίες αποκατάστασής του, βρέθηκαν μόνο τμήματα της ξυλόγλυπτης Αγίας Τράπεζας, που συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε και πάλι στο Ιερό Βήμα, καθώς και η μαρμάρινη επιγραφή των εγκαινίων του ναού.

Τον Δεκέμβριο του 2010 παραδόθηκε από Τουρκοκύπριους στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου, που ανήκε στον ναό και βρέθηκε πεταγμένη μέσα σε χωράφια.
Το έργο της αποκατάστασης της εκκλησίας υλοποιήθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP – PFF)» σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος για λήψη έκτακτων μέτρων συντήρησης χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα έργα συντήρησης στον Άγιο Νικόλαο στο Συριανοχώρι περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση μπάζων και βλάστησης από το κτίριο και την αυλή, την αποκατάσταση των ρωγμών στις αψίδες, καθώς και την επιδιόρθωση της οροφής, των τοίχων, του θόλου και του γείσου που κινδύνευαν με κατάρρευση.
Παράλληλα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακορείο, κατέστη δυνατή και η αποκατάσταση των αυθεντικών θυρόφυλλων της δυτικής εισόδου, ενώ επιδιορθώθηκαν, η ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα, το κωδωνοστάσιο και ο γυναικωνίτης.

Στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δύο επικεφαλής, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, εκπρόσωποι του UNDP-PFF, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωτοπρεσβύτερος Σάββας Χατζηγαβριήλ ως εκπρόσωπος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Ναοδομίας, των Μνημείων και της Χριστιανικής Τέχνης, οι ιερείς της Μητροπόλεως Μόρφου, Οικονόμος Κυριάκος Παπαγιάννης και π. Ανδρέας Φιλίππου.

Επίσης, ο υπεύθυνος εκκλησιαστικών μνημείων της Μητρόπολης Μόρφου, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου ως εκπρόσωποι του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι από το Συριανοχώρι και Τουρκοκύπριοι από τη Γιαλιά της Πάφου, που ζουν σήμερα στο χωριό.
Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή, ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, τόνισε:
«Η υλοποίηση του έργου αποτελεί απόδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά»
«Η συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αγάπη για την Κύπρο αποδίδει καρπούς», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η αναστύλωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στέλνει το μήνυμα ότι «αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καταφέραμε να ενωθούμε για τη διάσωση του παρελθόντος μας, ίσως μπορούμε επίσης να ενωθούμε για τη διασφάλιση ενός κοινού μέλλοντος».
Ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Αλί Τουντσάι τόνισε πως είναι πεποίθηση των μελών της Επιτροπής ότι «μόνο μέσα από την αμοιβαία αποδοχή και τον σεβασμό των αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς και των δύο πλευρών μπορούμε Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να προοδεύσουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον».
Χαιρετισμούς κατά την τελετή απηύθυναν, επίσης, η υπεύθυνη του έργου εκ μέρους του UNDP-PFF, Τιτσιάνα Ζενάρο και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μικαέλα ντι Μπούτσι.
Πηγή : Trelokouneli.gr