Αποδοχή των όρων ή παραίτηση - Παρακάλια για ένα Eurogroup - εφιάλτη

Με συντονισμένες πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία και τα ταμειακά διαθέσιμα να αδειάζουν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια ελιγμών, αρνήσεων ή διαπραγματεύσεων και οδηγείται σε ακόμα ένα δραματικό αδιέξοδο.

Και αυτή τη φορά οι όροι αφορούν στο μεγάλο αγκάθι, τη νομοθέτηση και των ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους (προληπτικό πακέτο 2% του ΑΕΠ).

Κι ενώ οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνονται στην σύγκληση ενός ακόμη Eurogroup, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Ακόμη κι αν το Eurogroup που περιμένουμε συγκληθεί δεν θα είναι ένα εύκολο βήμα για την κυβέρνηση αφού οι πιέσεις για νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων θα ενταθούν εκεί και θα βρεθεί ακόμη πιο κοντά μπροστά στο ίδιο σημερινό αδιέξοδο. Περιθώρια ελιγμών πια δεν υπάρχουν αφού τα έκτακτα μέτρα θεωρούνται η εγγύηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, από ΗΠΑ και Γερμανία.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων ήρθε μετά την απαίτηση των δανειστών να λάβει η κυβέρνηση προληπτικά μέτρα (3,6 δις ευρώ), σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του 3ου Μνημονίου Τσίπρα (5,6 δις ευρώ).Η ελληνική πλευρά πρότεινε έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών ο οποίος δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις των δανειστών και οδήγησε σε ξαφνική διακοπή των συνομιλιών. Κι αυτό γιατί η ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την ανακοίνωση των στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτή όμως η εγγύηση δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις των δανειστών, που ήθελαν έναν αυτόματο μηχανισμό που να ενεργοποιείται χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός, απλά και μόνο με τη διαπίστωση της απόκλισης.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς συνεχίστηκαν και χθες το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, για τα προληπτικά μέτρα, με στόχο να γίνουν βήματα προόδου, ώστε να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

«Πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες, όχι για εβδομάδες».

Ούτε Σύνοδος ούτε Eurogroup

Σήμερα αναμένεται και νέα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων σε σχέση με το ενδεχόμενο σύγκλησης Eurogroup. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου στο τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Όμως το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό

Για την απόρριψη του αιτήματος, το γερμανικό περιοδικό Spiegel παραθέτει δήλωση αξιωματούχου, ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία επιθυμία να δώσει ξανά στον Τσίπρα σκηνή για το σόου του», ενώ το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει να ασχοληθεί με πιο σοβαρά ζητήματα από την ελληνική οικονομία, δηλαδή το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την έξοδο από την ΕΕ, την προσφυγική κρίση, την αδυναμία της Ισπανίας να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Πηγή: Newsbomb.gr