Απεργιακό μπαράζ για τρεις ημέρες

«Κύμα» απεργιακών κινητοποιήσεων πλήττει από την Παρασκευή τη χώρα ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα την Κυριακή στη Βουλή.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έχουν εγείρει αντιδράσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς προβλέπουν δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των εισφορών (τριπλασιασμός) και αύξηση των φόρων.

Έπειτα από την απόφαση να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου το Σάββατο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη απεργία για Παρασκευή και Σάββατο, ενώ για την Κυριακή είχαν ήδη προκηρύξει 24ωρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς..

Παράλληλα, την Κυριακή στις 10.00 το πρωί θα οργανωθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μετά τις αιφνιδιαστικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες, τώρα προχωρά και σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τονίζει η ΓΣΕΕ.

Λόγω της απεργίας:

- Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν την Παρασκευή και το Σάββατο οι συρμοί του μετρό, του τραμ, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου καθώς και τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ενώ τριήμερο «χειρόφρενο» (σ.σ.: έως την Κυριακή) θα βάλουν τα τρένα του ΟΣΕ. Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου».Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

Σημειώνεται ότι τα αεροπλάνα θα πετάξουν κανονικά.

- Τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 06.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

- ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισαν από κοινού το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή 8 Μαΐου (σ.σ.: η οποία είναι εργάσιμη ημέρα δυνάμει του ν. 4177/2013). Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δύο οργανώσεις καλούν τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στο γενικό Συλλαλητήριο, που οργανώνουν οι φορείς της αγοράς και της εργασίας και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, «αντιδρώντας απέναντι σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν βγάζει πουθενά».

- Την Παρασκευή και το Σάββατο απεργούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

- Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν με καταλήψεις οι ΟΤΑ. Ήδη έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημοτικά γκαράζ, και σε άλλα δημοτικά κτήρια οι εργαζόμενοι της Αυτοδιοίκησης.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει ήδη αποφασιστεί για τις ημέρες συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Λόγω των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

- Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους «να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσει η παραγωγή παντού». Έτσι, τα μέλη του ΠΑΜΕ δίνουν ραντεβού την Παρασκευή στις 11.00 πμ στην Ομόνοια, το Σάββατο 7 Μάη στις 18.00 μμ στην Ομόνοια και την Κυριακή 8 Μάη στις 10.30 πμ, στο Σύνταγμα.

- Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
Στον χορό και οι αγρότες

Γενικό προσκλητήριο απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων η οποία καλεί τους αγρότες από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος στο παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 7 Μάη, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια.

«Δεν πρόκειται να μας αιφνιδιάσουν» υπογραμμίζει και καταγγέλλει την κυβέρνηση «που σαν τον εγκληματία, προσπαθεί να τελειώσει στα γρήγορα τη «βρωμοδουλειά» και αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Ακυρώσεις παραστάσεων

Λόγω της 48ης απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται:

- «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλλερ στη Κεντρική Σκηνή

- «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

- «Ξένοι» του Σέρτζι Μπελμπέλ στο Νέο Rex

- «Άννα Καρένινα» του Λεβ Τολστόι στο θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

- «Το ρολόι» στο Σχολείον της Αθήνας.

Οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια μπορούν να προσέλθουν στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου εντός δεκαήμερου για αλλαγή ή εξαργύρωση των εισιτηρίων τους, ή να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 210 7234567 για εισιτήρια μέσω τηλεφωνικού κέντρου και internet.
Πηγή: Zougla.gr