Αμηχανία

Αναμετρήθηκαν με τη συνείδησή τους και τελικώς απέταξαν, για ακόμη μία φορά, την ιδεολογική τους ταυτότητα, εκείνη της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Aριστεράς.

Με το πρόσχημα ακόμη μιας «ηρωικής διαπραγμάτευσης», άφησαν στην άκρη την εμπιστοσύνη με την οποία τους τίμησαν οι πολίτες για να τους εκπροσωπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο πραγματικό ερώτημα «πάση θυσία στην κυβέρνηση» απάντησαν «ΝΑΙ»…

Το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 153 ΝΑΙ από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 143 ΟΧΙ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ 4 βουλευτές ήταν απόντες (Ντόρα Μπακογιάννη, Φώφη Γεννηματά, Βλάσης Κωνσταντίνος, Μίχος Νικόλαος).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους έκαναν το πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμο νόμο του κράτους με το γνωστό επιχείρημα -ή αλλιώς «παραμύθι του θύματος»- ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξή τους για να κατορθώσει να βγει από τον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών και να εφαρμόσει τις προγραμματικές της εξαγγελίες με βάση το αριστερό πρόσημο για ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων. Έκαναν και πάλι το άσπρο μαύρο, καταπάτησαν τον όρκο τους και έμειναν πλήρως εκτεθειμένοι, αντιμέτωποι με τη λαϊκή κατακραυγή αλλά και την ιστορία.

Εισακούοντας την επίκληση του Αλέξη Τσίπρα στο κομματικό και πατριωτικό τους καθήκον, οι αριστεροί υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης γύρισαν την πλάτη και στα επαγγελματικά τους σωματεία και προκάλεσαν τη μήνιν των συναδέλφων τους επαγγελματιών, που τους απείλησαν με διαγραφές.

ΙΣΑ, ΤΕΕ, ΠΦΣ, Οικονομικό Επιμελητήριο απηύθυναν εκκλήσεις την ύστατη στιγμή στους βουλευτές που είναι γραμμένοι στα μητρώα τους να μη δώσουν ψήφο συναίνεσης στο νομοσχέδιο, αναλογιζόμενοι τις προσωπικές ιστορικές ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημά τους, ενώ τους προειδοποίησαν ακόμη και με διαγραφή αλλά και κοινωνικό στιγματισμό.

Οι βουλευτές που απειλούνται με διαγραφή από τις Ενώσεις

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναμένεται -όπως έχει προειδοποιήσει- να «προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται».

Πρόκειται για τους Γιώργο Δημαρά, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Ηλία Καματερό, Ευαγγελία Καρακώστα, Απόστολο Καραναστάση, Μάριο Κάτση, Ιωάννη Μπαλάφα, Δημήτριο Μπαξεβανάκη, Γεώργιο Ουρσουζίδη, Νεκτάριο Σαντορινιό, Ιωάννη Σηφάκη, Χρήστο Σπίρτζη, Αλέξιο Τσίπρα, Σωκράτη Φάμελο, Αλέκο Φλαμπουράρη, Θεανώ Φωτίου.

To Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είχε στείλει ατομικές επιστολές στους βουλευτές-γιατρούς καλώντας τους να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας».

Οι γιατροί της κυβέρνησης είναι οι: Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος-Εμμανουήλ Ηγουμενίδης, Τάσος Κουράκης, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Ανδρέας Ξανθός.

«Όλοι κρινόμαστε» τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, που είχε καλέσει τους δημοσιογράφους βουλευτές να συναισθανθούν «το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων», επισημαίνοντας ότι «ουδείς μπορεί να προφασιστεί άγνοια».

Το επαγγελματικό σωματείο των δημοσιογράφων δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη αν θα προχωρήσει στη διαγραφή των βουλευτών που είναι γραμμένοι στα μητρώα του και μεταξύ αυτών βρίσκονται οι: Νάσος Αθανασίου, Γιώργος Βαρεμένος, Αννέτα Καββαδία, Νίκος Φίλης, Γιώργος Κυρίτσης, Κωνσταντίνος Μπάρκας (Άρτα), Νίκος Ξυδάκης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (Θεσσαλονίκη).

Με τη φράση «η ευθύνη είναι δική σας» ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έκλεισε τη μακροσκελή επιστολή του προς τους βουλευτές δικηγόρους. Στην κυβέρνηση μετέχουν οι εξής δικηγόροι: Δημήτρης Βίτσας, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Γαβριήλ Θεοφύλακτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βασίλης Τσίρκας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Παναγιώτα Γεωργίου Κοζομπόλη- Αμανατίδη, Σταύρος Κοντονής κ.ά.

Στην επιστολή τούς κάλεσε να αποφασίσουν «για την επαγγελματική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος» και να διασφαλίσουν «τις αρχές του κράτους δικαίου και την ανάπτυξη της εργασίας την εποχή της κρίσης».

Εισηγήσεις για διαγραφή των 15 οικονομολόγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δεχθεί και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι οικονομολόγοι είναι οι: Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Δημήτρης Μάρδας, Γιάννης Καραγιάννης, Νίκος Συρμαλένιος.

Πηγή: Zougla.gr