Αμερικάνος Καθηγητής πιστεύει πως ο τάφος της Αμφίπολη είναι του Μ.Αλεξάνδρου

Σε αφιέρωμα της ιστοσελίδας Dailybeast στον τάφο της Αμφίπολης, ο συγγραφέας του βιβλίου "Το φάντασμα στο θρόνο: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία" και καθηγητής κλασικών σπουδών Τζέιμς Ρομ στο πανεπιστήμιο Bard είπε πως είναι σίγουρος πως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες και ολα να τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τεράστια αυτή κυκλική κατασκευή που βρίσκεται κάτω από ένα αρχαιοελληνικό ανάχωμα», σημειώνει ο καθηγητής.
 
Και συνεχίζει λέγοντας: "Οι είσοδοί του φρουρούνται πρώτα από ένα ζευγάρι σφίγγες, στη συνέχεια από στήλες με τη μορφή γυναικών που έχουν υψωμένα τα χέρια τους σε στάση αποτροπής προς τους εισβολείς. Κάτω από αυτά κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, το οποίο μπορεί να λυθεί τις επόμενες λίγες ημέρες ή μπορεί να δυσκολέψει τον... ύπνο των ειδικών για δεκαετίες, καθώς η σπουδαία ανακάλυψη στην περιοχή των αρχαίων Μακεδόνων, το έθνος που κάποτε κυβέρνησε ο Μ. Αλέξανδρος, έχει επιτευχθεί. Η κατασκευή που τώρα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο βρίσκεται στην αρχαία Αμφίπολη, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που κυβερνήθηκε από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Η Αμφίπολη ήταν βασική ελληνική πόλη και προπύργιο της μακεδονικής αυτοκρατορίας, αλλά σήμερα η περιοχή είναι σχεδόν έρημη. Στα λιβάδια που βόσκουν κοπάδια, κάτω από το λόφο που ονομάζεται Καστά, (και που τώρα φυλάσσονται υπό στρατιωτικό κλοιό) βρίσκεται ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Αιγαίου.
Σε σχήμα κύκλου και αχανές στο μέγεθος, το κτίριο κάτω από το λόφο έχει ονομαστεί τύμβος λόγω έλλειψης μίας καλύτερης ονομασίας. Τα κυκλικά κτίσματα, αν και σπάνια στην αρχαιότητα, μερικές φορές χρησιμοποιούντο για βασιλικές ταφές, αλλά κανείς άλλος δεν πλησίασε στο μέγεθος και την κλίμακα του συγκεκριμένου: 500 μέτρα περίμετρο και περικυκλωμένος από εξαιρετικά χτισμένο μαρμάρινο τοίχο. Στο κέντρο της κορυφής της οροφής κάποτε στεκόταν ένας λέοντας που αρκετό καιρό πριν μετακινήθηκε από την περιοχή, αλλά παραμένη δείγμα ότι ο τύμβος πιθανώς φιλοξενεί έναν σπουδαίο στρατηγό ή βασιλιά.

Η χρονολογία του μνημείο, σύμφωνα με αναλύσεις από το λέοντα και την τοιχοποιΐα, προσδιορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πΧ, τις δεκαετίες μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, το 323πΧ.  Μόνο ο Μ.Αλέξανδρος θα μπορούσε να άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης. Βεβαίως είναι γνωστό ότι το λείψανο του στρατηλάτη βρίσκεται σε άλλη περιοχή αφού εκλάπη από τον Πτολεμαίο, τον μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου, και ενταφιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια. Αλλά αν αληθεύει ο θρύλος, ότι ο Πτολεμαίος αντιακτέστησε του Μ.Αλεξάνδρου με ένα άλλο, το σπουδαιότερο λείψανο όλου του κόσμου, μπορεί να ληφθεί υπόψη. Επίσης, τα λείψανα του πατέρα και του γιου του, Αλέξανδρου του 4ου, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι ένοικοι των δύο τύμβων που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Βεργίνα, την περιοχή που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, αυτά βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο συζητήσεων, ένας γρίφος ο οποίος προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο σασπένς γύρω απότην Αμφίπολη. Το γεγονός ότι στους τάφους της Βεργίνας δεν έχουν βρεθεί επιγραφές είναι επίσης ένα περίπλοκο -και ίσως αμφιλεγόμενο- σύνολο στοιχείων που πρέπει να αναλυθούν προτού εξαχθούν συμπεράσματα. Η Αμφίπολη, ακόμη και αν το περιεχόμενό της δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σύλησης, τότε ενδέχεται να αποκαλύψει ένα ή περισσότερα σώματα που δεν θα είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν. Το θέμα θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, αν (όπως κάποιοι εκτιμούν) τελικά έχει ταφεί ο γιος του Αλέξανδρου, που σκοτώθηκε στην Αμφίπολη περίπου στο 308 πΧ. Κάτι τέτοιο θα ρίξει την αμφιλεγόμενη ανάλυση των τάφων της Βεργίνας σε πλήρη αποδιοργάνωση."

Λέτε να εχει δίκιο ο καθηγητής;