Ένας στους δύο Έλληνες χωρίς την αναγκαία περίθαλψη!

Οι στατιστικές πλέον έχουν γίνει τρομακτκές! Πάνω από 3.000.000 είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες στη χώρα μας. Ακόμα, χιλιάδες ακόμα Έλληνες, ασφαλισμένοι ή μη ασφαλισμένοι, που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της νοσηλείας τους. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, το 47% των Ελλήνων, δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σημαντικό εμπόδιο για την περίθαλψη των πολιτών, είναι η δραστική αύξηση στη συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη. Τα πολλαπλά μέτρα "εξυγίανσης" στη φαρμακευτική δαπάνη, οδήγησαν στην αύξηση της συμμετοχής για αγορά φαρμάκων από το 12% στο 29%.

Τραγικό είναι επίσης το αποτέλεσμα της έρευνας της IPSOS, όπου γιατροί δήλωσαν ότι το 17% των ασθενών τους που ακολουθούσαν χρόνια αγωγή, έμεινε ανασφάλιστο κατά το προηγούμενο έτος και δυστυχώς, περίπου 4 στους 10 από αυτούς να διακόψουν την αγωγή λόγω οικονομικής στενότητας. Η ανεργία συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25%, σύμφωνα με όσες έρευνες σχετικές έχουν γίνει.

Πάντως και η ΕΕ δεν πάει πίσω, αφού το 31% των νέων αναφέρει πως δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας λόγω του υψηλού κόστους των υπηρεσιών υγείας. Βέβαια, στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει στο 65%.

 

Το κακό είναι, πως όσα προβλήματα δεν τα βρουν με την πρόληψη, θα τα αντιμετωπίσουν αργότερα πολύ μεγαλύτερα. Ελπίζουμε, επειδή ο τομέας της υγείας είναι πολύ ευαίσθητος, το κλίμα να αντιστραφεί άμεσα, για το καλό όλων!