Άρχισαν να διαβάζουν τους παπύρους που έιχαν καεί από την έκριξη του Βεζούβιου.

Όλοι έχουμε ακούσει για την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μχ. Έχει βρεθεί ολόκληρη η πόλη της Πομπηίας, απολιθωμένη από την ηφαιστιακή τέφτα.

Όμως, οι επιστήμονες πρόσφατα κατάφεραν να διαβάσουν κάποιες λέξεις σε παπύρους, οι οποίοι ήταν γραμμένοι στα ελληνικά και είχαν καεί και είχαν θαφτεί στις στάχτες της γειτονικής πόλης του Ηρακλείου (Ερκουλάνουμ). Για πρώτη φορά φαίνεται πως θα αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Συγκεκριμένα, κατόρθωσαν να διαβάσουν ένα μέρος από το περιεχόμενο των μισοκατεστραμμένων παπύρων που είναι διπλωμένοι, χωρίς να τους ανοίξουν.

Πιο συγκεκριμένα, Ιταλοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής και Μικροσυστημάτων του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών στη Νάπολη, σε συνεργασία με γάλλους συναδέλφους τους, το δημοσίευσαν στο περιοδικό "Nature Communications", το "Science" και το "Nature".
     
Οι πάπυροι αυτοί, μαζί με πολλούς άλλους, είχαν ανακαλυφθεί το 1754 και αποτελούσαν μέρος μιας βιβλιοθήκης με 600-700 βιβλία, η οποία βρισκόταν σε ένα μικρό δωμάτιο μιας μικρής ρωμαϊκής βίλας του Ηρακλείου και είναι γεμάτη από επικούρειες φιλοσοφικές πραγματείες. Πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον πλούσιο Ρωμαίο πολιτικό, ίσως τον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα, τον Καλπούρνιο Πίζο Καισονίνο.

Όντας εξαιετικά εύθραυστοι, οι ερευνητές δεν είχαν επιχειρήσει να τους ανοίξουν και να τους διαβάσουν γιατί κινδυνεύσουν σοβαρά να καταστραφούν. Έτσι, μέχρι σήμερα ήταν άγνωστο το περιεχόμενό τους.

Ελπίζουν στο μέλλον να καταφέρουν να τους διαβάσουν ολόκληρους.