Άλκη Ζέη: Επίτιμη Διδάκτορας του ΑΠΘ

Το Αριστοτελείο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής αποφάσισε να τιμήσει την Άλκη Ζέη με το να την αναγορεύσει Επίτιμη Διδάκτορα.

Η, 89χρονη πλέον, Άλκη Ζέη είναι η πλέον μεταφρασμένη συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, με μεταφράσεις σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Γενήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας.

Έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση μαζί με το σύζυγό της, τον σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, από το 1954 έως το 1964. Την περίοδο της επταετίας την πέρασε στη Γαλλία. Επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας και εγκαταστάθηκε και πάλι στην Αθήνα.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Την τιμώμενη θα προσφωνήσει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., καθηγητής Περικλής Μήτκας, ενώ τον έπαινο (Laudatio) θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Αντρέας Καρακίτσιος.