Επιτέλους, ο πύργος στην οδό Θήρας, δέχεται επισκέψεις!

Ο πύργος χτ'ιστηκε το 1914. Προοριζόταν για κατοικία της οικογένειας Τυπάλδου, η οποία καταγόταν από την Κεφαλονιά. Ο Τζώρτζης Αλφονσάτος Τυπάλδος ήταν έμπορος και τις εισαγωγέας. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον ήθελαν να ταξιδεύει πολύ συχνά στο εξωτερικό.

 

Οι επιροές που είχε από την Δυτική αρχιτεκτονική, τον έκαναν να μην μπορεί να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο στην προσωπική του κατοικία. Έτσι, αποφάσισε να χτίσει ένα σπίτι σε νεογοτθικό στιλ. Το κτήριο, με σαφείς επιροές από την Αγγλία του 19ου αιώνα, θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο στον ελλαδικό χώρο και η αλήθεια είναι πως όμοιό του δεν έχουμε δει.

 

Ο μοναδικής ομορφιάς, αν και απεριποίητος πύργος, το 2008 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο "νεογοτθισμός του κτιρίου εκφράζεται εύγλωττα με την φρουριακού τύπου αρχιτεκτονική του, που χρησιμοποιεί με μέτρο στοιχεία του ανάλογου λεξιλογίου, όπως τα στηθαία τύπου επάλξεων, τα οξυκόρυφα τόξα των ανοιγμάτων, οι ιδιότυποι πεσσοί του κεντρικού πρόπυλου, οι ρόδακες, τα εμβλήματα κλπ" ανέφερε η σχετική γνωμάτευση.

 

Ένα τέτοιο κτήριο, είναι κρίμα όμως να σαπίζει ανεκμετάλευτο. Ο κήπος του δείχνει σημάδια εγκατάληψης, καθώς είναι ακατοίκητος εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Πρόσφατα ακούσαμε πως θα προγραμματιστούν μια σειρά επισκέψεων στο κτήριο. Μακάρι, γιατί πολύ θα θέλαμε να το δούμε από κοντά. Καιρός είναι να μάθουμε να επισκεπτόμαστε τέτοια κτήρια και να μην έχουμε μόνο την εικόνα την Αχαρνών και της Πατησίων για το κέντρο της πόλης μας.