Αφησε άστεγους στο κρύο...

Διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εκκίνησε ο Δήμος Αθηναίων για υπάλληλο που προχθές το βράδυ έκλεισε τη θερμαινόμενη Λέσχη Φιλίας της οδού Πανόρμου και έβγαλε στον δρόμο τους άστεγους πολίτες που βρίσκονταν εκεί για να προφυλαχθούν από τον χιονιά. Την αποκάλυψη έκανε με βίντεο-ανάρτησή του στο Facebook ο επιχειρηματίας Θέμης Βασαρμίδης, ο οποίος στις 10.30 μ.μ. συνόδευσε στη συγκεκριμένη αίθουσα άστεγο που βρήκε να κοιμάται στον δρόμο δίπλα στο σπίτι του. Φτάνοντας εκεί ενημερώθηκε από τον υπάλληλο-φύλακα ότι ο χώρος θα κλείσει στις 11 μ.μ., διότι ο συνάδελφός του που θα κάλυπτε την επόμενη βάρδια (11-7) ασθένησε. «Και θα διώξετε τον κόσμο μες στο χιόνι;» τον ρώτησε ο κ. Βασαρμίδης. «Είμαι εδώ από τις 3 μ.μ.», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο φύλακας, «πρέπει να φύγω».

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων εκείνη την ώρα στη Λέσχη Φιλίας της Πανόρμου φιλοξενούνταν ένα άτομο, ενώ ο χώρος ξανάνοιξε για τους άστεγους στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν βρέθηκε αντικαταστάτης του υπαλλήλου που δεν προσήλθε για λόγους υγείας. Ο εργαζόμενος που άφησε το πόστο του στις 11 μ.μ. έλεγε στους αστέγους να πάνε στην αίθουσα του Παγκρατίου.

Για «απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλου» έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη. «Είναι ανεύθυνη η στάση του να εγκαταλείψει τον θερμαινόμενο χώρο για μιάμιση ώρα, προτού φτάσει ο αντικαταστάτης του, αναγκάζοντας έναν άστεγο να αποχωρήσει. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθειά του να προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού 1595 που συχνά δεν απαντούσε έγκαιρα, αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι υπήρξαν δεκάδες τηλεφωνήματα από όλη τη χώρα για συνδρομή σε αστέγους, μολονότι ο αριθμός αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Αθηναίων.

Το βράδυ του χιονιά στους πέντε χώρους φιλοξενίας του δήμου διανυκτέρευσαν συνολικά 40 άτομα. Οσο οι συνθήκες το απαιτούν, ανοικτές θα είναι οι αίθουσες στις περιοχές Κολοκυνθούς (Αίμονος 9), Κουκακίου (Δράκου 26-28), Παγκρατίου (Φορμίωνος 12, 2ος), Πανόρμου και Βαθέος, Αγίου Μελετίου (Ξεναγόρα 6).